Акция срещу експериментите с човешки ембриони



Европейска гражданска инициатива призовава за спиране на експериментите с човешки ембриони и разрушаването им със средства от бюджета на ЕС.

Вече са събрани над 850 000 подписа. Ако в рамките на Европейския съюз бъдат събрани над един милион подписи за инициативата, то на Европейския Парламент ще бъде предложено да се спре финансирането на дейности, които предполагат разрушаване на човешки ембриони в определени области на изследване, развитие и в общественото здраве.

 
“Един от нас” е една от първите регистрирани Европейски граждански инициативи (ЕГИ) в Европейския съюз. Нейната цел е да разшири защитата на човешкия живот в Европа от зачатието – във възможностите на компетентност на ЕС. Базирана на дефиницията на човешкия ембрион като начало на развитието на човешкото същество, която беше дадена наскоро в отсъждане Европейския съд (Brüstle vs. Greenpeace), “Един от нас” се обръща към Европейския съюз с настояване да прекрати финансирането на дейности, които предполагат разрушаване на човешки ембриони в определени области на изследване, развитие и в общественото здраве.
 
Това ще бъде направено чрез промяна на финансовите регулации на ЕС, които определят харченето на бюджета на ЕС. Забраната на такова финансиране ще допринесе значително за съгласуването на тези политики в ЕС.
 
ЕГИ “Един от нас” има по-голям политически потенциал от всяка друга инициатива, предприемана досега за защита на достойнството на личността и живота от момента на зачатието на ниво Европейски съюз. Ако се постигне консенсус по въпроса между един милион или повече граждани, може да се установи конкретен етичен стандарт в Европа във връзка с достойнството на всеки член на човешкото семейство, без значение колко млад е той. Желаният резултат от инициативата е конкретна забрана на политиките за разрушаване на живота в бюджета на ЕС, а също така и политическа промяна за по-голяма запознатост с нуждата да се уважава желанието на много европейски граждани. В допълнение, Европейският съд за правата на човека, където се очаква разглеждането на много биоетични случаи, може да бъде повлиян положително.
 
ЕГИ “Един от нас” е изградена върху широка подкрепа: политици, членове на европейския парламент и гражданското общество, църкви – всички те са посветени да подкрепят инициативата по различни начини. Освен отговорния комитет, съставен от граждани от различни страни, централен координационен офис движи кампанията на инициативата.
 
Всеки пълнолетен гражданин на ЕС над 18 години може да подкрепи инициативата с подписа си онлайн или на хартия.
 
За да гласувате директно онлайн в Интернет, моля, посетете специалната страница на ЕГИ „Един от нас“ на сайта на Европейската Комисия:
 
Организациите, желаещи да събират подписи за инициативата на хартия могат да изтеглят специалния файл за целта. Подробна информация за това може да се намери на адрес: http://www.pro-life.bg/bg/проекти/еги-един-от-нас/#eci-how-to-help

Още за инициативата можете да научите в българската секция на официалния сайт публикуван за ЕС: http://www.oneofus.eu/bg/

 
ЕГИ – „Европейска Гражданска Инициатива“ е нов инструмент за демократично участие. Това е покана към Европейската комисия да предложи законодателни действия по въпроси, за които ЕС има компетентност да прави закони. Гражданската инициатива трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на ЕС, идващи от поне 7 от 27-те страни членки.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...