Албания: Мюсюлманите от Шкодра не искат статуя на Майка Тереза



Източник:
Le Courrier des Balkans

В Шкодра мюсюлмански сдружения се мобилизират срещу това да се постави статуя в чест на Майка Тереза на входа на града. Някои религиозни водачи смятат, че жестът представлява провокация и опасност за мирното съжителство на религиозните общности.

В Шкодра мюсюлмански сдружения се мобилизират срещу това да се постави статуя в чест на Майка Тереза на входа на града. Някои религиозни водачи смятат, че жестът представлява провокация и опасност за мирното съжителство на религиозните общности.

Главният мюфтия на Шкодра, Хаджи Башким Байрактари, е изразил в медиите несъгласието си срещу монтирането на бюст на Майка Тереза в града. Постъпката му е мотивирана от петиция, подписана от голям брой вярващи, най-вече от жители на квартала, където трябва да бъде поставен бюстът.

Той е изразил също така официалната позиция на мюфтиите, която, без да оспорва ролята на майка Тереза за бедните и болните и уважавайки я за нейния принос, напомня, че тя е преди всичко монахиня и че основната й роля винаги е била да разпространява християнската религия. Доказателство за това е, че папа Йоан-Павел ІІ я е канонизирал за светица.

Според главния мюфтия на Шкодра, несправедливо е образът на Майка Тереза да се представя частично, като се забравя, че същността на нейния живот е била религиозната мисия. Според него, това може да навреди на бъдещето на многовековното мирно съжителство на трите главни религии в Албания.

Към кметството на града е бил отправен апел, подчертаващ, че религиозната толерантност в Шкодра рискува да бъде застрашена, ако бюстът на Майка Тереза се постави на обществено място, но също така и ако продължат масово да се дават ключови постове на католиците в градската администрация или ако се издигат кръстове на публични места.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...