Албански демонстранти в Прищина скандират против СПЦ и искат разрушаване на църквите



Източник: КИМ Инфослужба

Няколко хиляди албанци, членове на движението „Самоопределение” и симпатизанти на Армията за освобождение на Косово (АОК), са протестирали в Прищина в събота, 10 февруари, заради плана за статута на Косово на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да попречи на събралите се да пробият кордона. Няколко души са били ранени, задържани са лица за насилствено поведение.

Според информацията на репортера на КИМ Инфослужба от мястото на събитието, албанските демонстранти в Прищина, освен всичко друго, са отправяли особено груби словесни нападки срещу Сръбската православна църква и мерките за защита на сръбските светини, предвидени според плана на Ахтисаари.

Един от ключовите лозунги, скандиран постоянно по мегафон, е бил: „Сърбите са окупирали албанските църкви и манастири, в които някога са се молили албанци” и „СПЦ иска екстратериториалност за манастирите, което представлява заплаха за Косово”. Събраните демонстранти от време на време са скандирали: „Църквите да се разрушат… УЧК, УЧК, УЧК (АОК на албански – бел. прев.).

Сръбската православна църква най-остро осъжда варварските лозунги на Албин Курти (лидера на „Самоопределение” – бел. прев.) и останалите екстремистки групи, произлезли от терористичните кръгове на АОК. Скандиранията от протеста в Прищина показват, че светините на СПЦ се нуждаят от специални мерки за защита и че продължават да ги застрашават хора, които искат да ги унищожат и да заличат всякаква следа от вековното християнско съществуване по тези места. Показателно е, впрочем, че на демонстрациите в събота са се събрали само две хиляди души (най-много четири хиляди според независими оценки), което все пак дава надежда, че бъдещето на Косово не може и не трябва да бъде в омразата и насилието.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...