Александрийският патриарх на посещение в двете републики Конго



Източници: Angola Press, Afrique en ligne

Александрийският патриарх Теодор ІІ, чиято юрисдикция се разпростира над цяла Африка, е пристигнал в сряда, 19 септември, на първото си посещение в столицата на Република Конго – Бразавил. Там той трябва да се срещне с различни конгоански институции и да освети и открие училища, диспансери и едно сиропиталище. В град Поант Ноар патриархът трябва да освети основния камък на нов храм.

„Идвам тук, за да посетя християните и да благословя социални дейности в услуга на конгоанците. Православната църква винаги е извършвала делото на любовта без расови или етнически дискриминации”, е заявил патриарх Теодор ІІ при пристигането си в Бразавил.

Преди това александрийският патриарх е посетил столицата на Демократична република Конго – Киншаса и няколко други по-големи града в страната. В Киншаса той е осветил богословска академия и е положил основния камък на едно начално и гимназиално училище.

Главната цел на пастирската обиколка на патриарха е да се запознае с религиозните, земеделско-пастирските и образователни дейности, осъществявани от местните православни общности в двете републики Конго, за да придобие представа за приноса на Църквата и за социалното и икономическото развитие на двете държави.

В програмата на патриарх Теодор ІІ са срещи с президентите Жозеф Кабила и Дени Сасу Нгесо. Очаква се посещението на главата на Александрийската патриаршия в Конго-Бразавил и Конго-Киншаса да продължи до 4 октомври, е съобщил архиепископът на Централна Африка Игнатий.

Православната църква в Република Конго започва дейността си през 1984 година. Първият местен свещеник е ръкоположен през февруари 1988 година. Около 4 хиляди православни населяват днес основно северната част на страната.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...