Александрийският патриарх откри православна семинария в Киншаса



Източници: Les dépêches de Brazzaville, Ibidem, SOP

Патриарх Теодор ІІ, който е на пастирска обиколка в Република Конго и Демократична република Конго, е открил на 22 септември православна богословска семинария в Киншаса. Става въпрос за първата франкофонска семинария в Черна Африка, както се казва в официално съобщение на Александрийската патриаршия. Според същото, „това е голям успех в мисионерската дейност на Александрийската църква в Африка”. Първите две африкански богословски училища с преподаване на английски език са открити в Найроби (Кения) през 1982 година и в Акра (Гана) през 1994 година.

При престоя си в ДР Конго предстоятелят на Александрийската църква е отслужил литургии в катедралата „Свети Марко” в Киншаса и в църквата „Свети Георги” в Колуези. В Поант Ноар (Р Конго) Теодор ІІ се е срещнал с префекта на града, с когото са разговаряли за укрепване на сътрудничеството и различни проекти на Патриаршията за развитие на района. Тук патриархът е благословил започването на строителството на нова катедрала в Мпака. Той се е срещнал също с президентите на двете страни, с които е обсъдил развитието на православната мисия в тази част на Африка.

Православните жители на двете републики Конго се срещат за първи път със своя патриарх, поел управлението на Александрийската катедра през октомври 2004 година. В пътуването си папа Теодор ІІ е придружаван от митрополит Игнатий на Централна Африка (Конго, Бурунди и Руанда) и епископ Мелетий на Колуези.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...