Александрийският патриарх се срещна с архиепископа на Кипър



В сряда, 22 юни 2022 г., по време на официалното си посещение в Кипър, Александрийският патриарх и на цяла Африка Теодор II проведе приятелска среща с директора на фондация „Анастасиос Г. Левентис” – Хараламбос Бакирцис.

Бакирцис информира патриарха за неотдавнашното решение на Управителния съвет на фондацията, според което тя ще се заеме с консервацията на още една серия ръкописи от Патриаршеската библиотека, като така ще бъде продължено отличното сътрудничество с Александрийската патриаршия и Александрийската библиотека. Съвместната дейност стартира преди години с цел опазване и популяризиране на историческите съкровища, които се съхраняват в библиотеката на Александрийската патриаршия.

Г-н Бакирцис информира патриарха за началото на сътрудничеството между Кипърския технологичен университет и Александрийската патриаршия за опазването на антиките на Патриаршеската библиотека.

Негово Блаженство посети и Кипърската архиепископия, придружен от Киренийския митрополит Атанасий и Нитрийския епископ Никодим, където бяха топло посрещнати от архиепископа на Нова Юстиниана и на цял Кипър Хризостом II.

Двамата предстоятели разговаряха за църковната ситуация на африканския континент, трудностите, бъдещите проекти, предизвикателствата пред мисионерите и други актуални църковни въпроси.

Архиепископ Хризостом II потвърди пред патриарха подкрепата си за мисионерската дейност на Александрийската патриаршия в Кипър.

От своя страна патриархът изрази своята благодарност към Кипърската православна църква и нейния предстоятел за подкрепата и изключително сериозния му принос към усилията за евангелизиране на африканското население.

 

Източник: ОrthodoxTimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...