Алексий ІІ: Членството на Кипър в ЕС ще укрепи позициите на Православието в Европа



Източник: РИА Новости

Присъединяването на Кипър към Европейския съюз ще засили позициите на Православието в Европа, е заявил в събота патриархът на Москва и цяла Русия Алексий ІІ, по време на срещата му с кипърския президент Тасос Пападопулос.

„Кипърската държава стана член на Европейския съюз и се надявам, че присъствието на православни страни ще допринесе за това да се чуе православният глас в западните страни, които често са в търсене на пътя на духовното развитие”, е казал още Алексий ІІ.

„Изключително важно е в този период на глобализация православните страни да запазят своята идентичност, своята култура, вярата си, които винаги са носили отговорно пред западния свят”, е подчертал патриархът.

Алексий ІІ е благодарил на кипърския президент за усилията му за запазване на православната традиция и православното единство.

Предстоятелят на Руската православна църква е изразил също надеждата, че завършването на преговорите за опростяването на визовия режим между Русия и Кипър ще позволи на руските поклонници да посещават по-лесно православните светини на острова.

От името на поклонниците на Руската православна църква, голяма част от които посещават светините на Кипърската църква, патриархът е благодарил на управляващите в републиката за тяхното гостоприемство.

Алексий ІІ също е настоял да изрази благодарностите на правителството на островната държава за приноса при връщането на голям брой икони миналата година, нелегално изнесени от Русия.

Кипърският президент Тасос Пападопулос е посетил Русия по случай награждаването му с премия на Фонда за единство на православните народи.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...