Алексий II зове християните в Западна Европа да не забравят косовските християни



БГНЕС

Патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий II призова християните в западните страни да се допитат до съвестта си, когато става въпрос за статута на Косово.

В интервю за белградския вестник „Вечерне новости“ руският патриарх казва: Важно е да призовем християнската съвест на западняците (за Косово), където повече от 150 църкви и манастири бяха разрушени и осквернени. Решени да защитят правата на албанците в Косово, западните страни не трябва да забравят, че провинцията има огромно значение за сърбите, тя е тяхната духовна люлка".

Според него сърбите са станали жертва на трагичните последици от агресивна политика, която позволява да се прилагат два аршина в търсенето на решения на проблемите на света. Извършени бяха чудовищни престъпления, довели до прогонването на сръбското и неалбанското население на провинцията, изтъква патриархът. Според него косовският проблем не може да се реши едностранно, без конструктивен диалог, който да отчете интересите на двете страни.

Главата на руската православна църква отбелязва, че желанието на Ватикана да задълбочи диалога с Православната църква би могло да се изрази в защитата на православните и на светите места в Косово.

На 19 декември предстои дебат в Съвета за сигурност по косовския проблем. Русия има право на вето в СС и е твърд поддръжник на Сърбия, която е категорично против независимостта на южната си провинция, чието население (90% албанци) иска да се отдели в самостоятелна държава.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

  1. victory каза:

    Решение на проблема не може да се случи без промяна в съзнанието.Хората по Света трябва да проумеят че са братя,независимо от вероизповеданието им.Сръбския народ и СПЦ да се върнат назад и се опитат да разберат това което им завеща Тито,да продължат напред доразвивайки идеите му.

  2. savchev каза:

    Останало ли им християнско съзнание и съвест на западняците? Не бяха ли и те активни участници в анти православния поход на световните глобалистични(комуноциониски)сили предвождани от СъветскитеАЩ в Косово?А сърбите наистина са ни братя во Христе и братя по кръв. БОГ да им е на помощ!

  3. лъчезар каза:

    Сърбите, ако се върнат назад и се опитат да доразвият завещания от Тито атеизъм, ще означава края на Сърбия!!!Моля ви, господине/госпожо, като пишете такива коментари, постарайте се да бъдат адекватни!!!
    Тито и Християнство-звучи невероятно!

  4. victory каза:

    Преди да опонирате някого хубаво е да сте наясно с нещата .Вие и хора като Вас залагате единственно на познатото Ви статукво.Именно това направиха след кончината на Тито .Уверявам Ви той не бе само диктатор ,имаше идеи които надскочиха него и времето но остана неразбран.Обяснете на онези деца родени от 750 000 смесени брака как да се чустват Християни,Мюсюлмани,Юдеи какви точно.Именно това доведе до конфликта включително и Косово.Нужна е промяна на съзнанието иначе нищо хубаво не ни очаква.Успех от мене.

  5. лъчезар каза:

    Какви идеи? Какво ме уверяваш? Тито беше един яростен богоборец, заради който и досега СПЦ страда от недостиг на свещеници.Той дори бе по-жесток от нашите комунисти-безбожници, а ти си хванал да се обясняваш и да го защитаваш.Човеко вземи прочети малко, щото както си тръгнал и Ленин ще изкараш невинен.

  6. victory каза:

    „Който сее ветрове ,обикновенно жъне бури“Това прави СПЦ ,това прави и Сърбия години наред с Българите в Македония и Западните пкрайнини.Сега явно е времето когато трябва да си плати за грешките.И тъй като си защитник(адвокат )на Сърбия да ти кажа и още нещо по тяхната логика и твоята също .Да си вземем Белград той е бил наш.