Алжир приема закон против прозелитизма




Източник:
Nouvel Observateur

В Алжир, където ислямът по конституция е държавна религия, опитът за обръщане на мюсюлманин в друга вяра вече подлежи на наказание с лишаване от свобода, след като на 20 март парламентът на страната прие закон, който регламентира религиозните практики на немюсюлманите.

Според представителя на Обединението за култура и демокрация, членовете на неговата партия са гласували против. Миналата седмица, текстът е бил приет от долната камара на парламента с огромно мнозинство от депутатите на Националната народна асамблея.

Законът предвижда като наказание лишаване от свобода от 2 до 5 години и глоба в размер от 500 хиляди до 1 милион динара (5 до 10 хиляди евро) срещу всяко лице, което”подбужда, принуждава или използва съблазнителни средства с цел да обърне мюсюлманин в друга религия”. Същите санкции са предвидени и срещу лица, „изработващи, доставящи или разпространяващи печатни документи или аудиовизуални материали, или всякакви рекламни средства, които се стремят да разклатят мюсюлманската вяра”.

Текстът забранява упражняването на друг култ, освен мюсюлманския, „извън предвидените за целта сгради и изисква получаването на предварително разрешение за определяне на сградите като предназначени за упражняване на религиозен култ”.

Според министъра на религиозните работи, главната цел на текста е да „забрани прозелитизма и нелегалните кампании за евангелизация”. През последните години в много райони на Алжир се появиха мисии на евангелистки църкви, провеждащи прозелитизъм основно сред младото население, чиято религиозна „агресивност” никога досега не е била наблюдавана в Алжир.

Днешната мюсюлманска държава е разположена на територията на древните Нумидия и Мавритания, римски провинции, приели християнството през ІІ век. Тук е било седалището на древната Ипонска епископия, чийто предстоятел е бил блажени Августин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...