Американците горят Библии във военна база


Американските военни в Афганистан изгориха Библии, напечатани на пущу и дари – най-разпространените езици в страната, поради опасения, че опитите да се християнизира местното население могат да бъдат заплаха за безопасността на чуждестранните войски, съобщава CNN.

Екземплярите на Светото Писание, изпратени от САЩ, бяха конфискувани преди година в базата Баграм. Военните правила забраняват на военнослужещи от каквото и да е вероизповедание да разпространяват своята вяра сред местното население.

По думите на Марк Райт, представител на командването на САЩ в Афганистан, религиозната пропаганда може да бъде заплаха за безопасността на американските военни и мирните жители в тази предимно мюсюлманска страна.

"Решението бе взето като превантивна мярка за защита на нашите войници. Унищожихме Библиите, защото афганистанците могат да си помислят, че американското правителство и американската войска се опитват да наложат християнството на мюсюлманите", каза Райт.

Първоначално се е планирало Библиите да се върнат в САЩ, но по-късно са възникнали опасения, че църквите могат да ги изпратят отново на други организации в Афганистан и по такъв начин да се създаде впечатлението, че те се разпространяват от правителството на САЩ.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...