Ангела Меркел: Глобализацията започва с упование в Бога



Евангелски вестник

Предизвикателствата на глобализацията, по думите на германския канцлер Ангела Меркел, могат да бъдат преодолени с ангажимент в областта на социалната пазарна икономика и изграждането на християнско самосъзнание. В дългосрочен план "човешкият ред" ще означава и по-добър икономически ред, посочи Меркел в петък (20 юни) на общо заседание на Евангелския работнически съюз в Берлин.

В един глобално растящ свят все по-важен става въпросът за личните убеждения на хората, допълни канцлерът. Време е да си върнем “офанзивния” подход към християнската вяра и отново да започнем да я представяме публично, а не само в “тихата си стаичка ”.

В световен мащаб пазарната икономика все по-рядко ще се свързва единствено с демокрацията и социалните ценности, продължи Меркел. Това означава, че трябва да заздравим някои важни ценности. Към това спадат стандартите за минимален обем на физически труд, защитата на екологичните ресурси и на духовните блага, както и на стандартите в световната търговия. Човек трябва да приема сериозно другите култури и същевременно да направи атрактивен за околните собствения си стил на живот и начин на възприемане на света, подчерта Меркел. Сигурна база за това е упованието в Бога.

Председателят на Евангелския работнически съюз и член на Християндемократическата партия – Томас Рахел се обяви срещу налагането на “антихристиянска образователна политика”. Голяма грешка би било отпадането на часовете по религия от учебната програма, както и премахването на редица християнски символи от обществените сгради, критикува той. Евангелският работнически съюз е готов да застане твърдо срещу подобна политика.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...