Английски писатели срещу закона за богохулството



Източник:
la-Croix.com

Множество британски писатели и хора на изкуството, между които Филип Пулман, автор на трилогията „На кръстопътя на световете”, са предприели кампания за отменяне на британския Закон за богохулството (Blasphemy Act), е съобщил вчера лондонският вестник „Таймс”.

Водачи на кампанията, подета от „English Pen” – група за натиск в полза на свободата на словото, – са Филип Пулман и Никълъс Хайтнер, директор на Лондонския национален театър. Други членове на „English Pen”, сред които Салман Рушди и Ханиф Курейши, също могат да се включат в близко време в първите редици на битката, уверява вестник „Таймс”.

Законът за богохулството, който съществува в британското право от 1697 година, оказва защита единствено на англиканската църква. Съдебно решение от 1938 година лишава всички други религии от възможността да се възползват от този текст, включително и другите християнски изповедания. Ето защо на него на са могли да се позоват мюсюлманите, разгневени след публикуването на „Сатанинските строфи” на Салман Рушди през 1988 година.

„Би било лош отговор да се разпростре този закон върху другите религии”, – е изтъкнал Никълъс Хайтнер пред „Таймс”. „Добрият отговор би бил да се премахне този закон веднъж завинаги и да се оставят религиите, както и всички други форми на човешката мисъл да се изправят една срещу друга в един свободен и открит дебат”.

Последният човек, осъден по закона за богохулство през 1977 година, е Денис Лемън, главен редактор на „Gay News”, списание с хомосексуална аудитория, публикувало поема за любовта на един стотник (центурион) към Христос. Законът за богохулство продължава да съществува в британското право, въпреки че на 31 януари парламентът прие нов закон против подстрекателството към религиозна омраза. Този закон е бил приет в крайна сметка в доста по-смекчена версия от проектозакона, внесен първоначално от лейбъристкото правителство на Тони Блеър.

Новото нарушение – подстрекателство към религиозна омраза – ще се прилага единствено към заплашително поведение и думи, с ясно изразена цел от страна на преследваното лице да предизвика омраза. Простите критики, обидите и оскърбленията, както и поведение, състоящо се в това да се осмее дадена религия, вярване или религиозно убеждение, ще останат позволени.

Две от трите поражения на правителството на Блеър пред Камарата на общините от 1997 година насам са били във връзка с окончателното гласуване на този закон от страна на Камарата.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...