Андрей Кураев: След 60 години Русия може да стане Московски халифат



Източник: Интерфакс

Ако не се води активна работа с младежта, Православието в Русия може да изчезне след 60 години, заяви известният православен мисионер дякон Андрей Кураев.

"Това не е пророчество, а обикновена математика. Останали са ни 60 години до настъпването на Московския халифат и то "при добро време", тоест ако не се случи война, екологична катастрофа и други подобни катаклизми", каза дякон Андрей в сряда (1 февруари), на заседанието на една от секциите на XIV-тите Рождественски четения, визирайки демографската ситуация в Русия – намаляването на руския етнос и увеличаването на ислямско-азиатския дял в структурата на населението.

 

Той призна, че през последните 15 години в живота на Руската църква се наблюдават огромни промени: според статистиката през времето на патриаршеството на Алексий II ежедневно са се откривали три нови православни храма. Днес в Русия действат 700 манастира, в които живеят повече от 8 хиляди монаси и монахини. Бързи темпове на развитие се забелязват и в сферата на православните медии.

"Като цяло виждаме много удивителни и неочаквани промени, които биха били невъзможни за нашата Църква дори през XIX век", каза Кураев.

Заедно с това той гледа доста песимистично на бъдещето. "Ако отчетем чудовищната ситуация в демографската сфера, темповете на падането на раждаемостта, ще видим, че просто нищо друго (освен перспективата на халифата) не ни остава. Затова днес всяка наша дискусия трябва да се води под знака на "руския кръст" (т.е. на руския национален въпрос – бел. прев.)", убеден е отец Андрей.

Според него единственият начин да се избегне този сценарий на развитие е активната мисионерска работа с младежта. "Ние трябва да излезем от границите на нашата всекидневна духовност. Промените трябва да станат не в храма – там всичко е наред – а извън него. Трябва да се обърнем към нашите деца", каза той.

По думите му "трябва не да анатемосваме и да се правим на велики, а просто да хвърлим зрънцето в калта и грижливо да го отглеждаме. Не трябва да гледаме на младежта така, както римляните са гледали на варварите. Варварите не са наши врагове, а предмет на нашите мисионерски грижи", подчерта отец Андрей.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...