Антиклеветническата лига настоява Православните църкви да отстранят “антисемитизма” от литургията


Източник: Anti-Defamation League

Антиклеветническата лига, организация, основана през 1913 г., която се бори с антисемитизма, цитира декларация от независима група православни свещеници и интелектуалци, които призовават своите църкви да отхвърлят вековните отрицателни богословски позиции по отношение на евреите и юдаизма, включително позиции спрямо държавата Израел. Групата представя пет различни поместни православни църкви – Еладска, Украинска, Руска, Грузинска и Вселенската патриаршия. Някои от подписалите декларацията са проявили явно неподчинение към своите църковни водачи, според съобщения в медиите.

“Ние призоваваме православните водачи да започнат сега процеса на отстраняване на антисемитските пасажи от своята литургия”, каза Ейбрахъм Фоксмън, национален директор на Антиклеветническата лига (АКЛ). “Това начинание е отдавна закъсняло. Безчислен брой евреи са страдали през вековете, а днес в някои страни, в които тези църкви са доминиращи, евреите се изправят пред нарастващ антисемитизъм поради отказ да се разгледа този проблем.

Ерик Грийнбърг, асоцииран директор на АКЛ по междурелигиозните въпроси, отбелязва, че в някои православни литургии все още се говори за евреите като за убийци на Христа и че някои пасхални богослужения съдържат призиви за разплата с евреите. Той отбелязва, че Римокатолическата църква и няколко протестантски църкви са отстранили антисемитските пасажи от своите литургии и че Ватиканът е отхвърлил обвинението срещу еврейския народ в богоубийство през 1965 г.

“Ние поздравяваме смелите свещеници и учени, които се стремят да избавят своите църкви от отровата на антисемитизма”, каза Грийнбърг. “Подкрепянето на тази декларация от страна на църковните водачи би спомогнало за изграждането на един по-положителен междурелигиозен диалог между православните християни и евреите и за нарастване на уважението към религията по света.”

Епископ Пол Питър Джесъп, директор по обществените дела за Диаспората на Украинската автокефална православна църква в САЩ, казва, че подкрепя кампанията на свещениците като жизненоважна за бъдещето на Православната църква.

“Църквата не е направила достатъчно, за да се справи с антисемитизма”, казва Джесъп, говорейки от свое име. “Литургията трябва да бъде изменена, за да се доближи повече до ученията на Христос.”

Декларацията от десет страници потвърждава вечната връзка между еврейския народ и земята на Израел и призовава за отхвърляне на богословието на замяната, което погрешно твърди, че Божият завет с еврейския народ не е вечен. “Време е да наречем антисемитизма един тежък грях против Бога и човека”, се казва в декларацията.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...