Арменската църква канонизира жертвите на арменския геноцид



ArmeniaВчера на тържествена церемония близо до столицата Ереван Арменската църква причисли към сонма на светците милион и половина жертви на арменския геноцид.

Богослужението по канонизацията на новомъчениците се извърши на открито и бе оглавено от Арменския патриарх Карекин II. Канонизирани са всички жертви, които „проляха кръвта си за вярата и християнската си идентичност“, обяви арменският епископ Ховаким Манукян. Днешната дата – 24 април, пък е обявена за Ден в памет на мъчениците, загинали в арменския геноцид.

Това бе първата канонизация в Арменската църква от 400 години насам, за която бяха пристигнали арменските епископи от цял свят, както и се бяха събрали десетки хиляди поклонници от страната и чужбина. На церемонията присъстваха 38 официални делегации. За паметния ден в Армения бяха пристигнали Коптският патриарх Тавадрос II, Сирийският патриарх Мар Игнатий Ефрем II, духовният водач на маронитите в Ливан кардинал Бешар ал-Рай, както и представители на поместните православни църкви, включително и на Българската православна църква, представлявана от Русенския митрополит Наум и от прот. Василий Сарян от столичния храм „Св. Преображение“.

Сред присъстващите на церемонията бе и 105-годишният К. Фрагинян, който оцелява след ужаса на геноцида. По време на кървавите събития семейството му успява да избяга в Бейрут, а после заминава за Армения. Днес столетникът живее със своите деца и внуци в село близо до столицата Ереван.

След края на канонизацията, точно в 19 ч. и 15 мин. камбаните на катедралния храм „Св. Ечмиадзин” забиха 100 пъти, припомняйки за 100-годишнината от паметната 1915 г. В знак на солидарност към жертвите на геноцида и за да възвестят провъзгласяването на новомъчениците, с камбанен звън се присъединиха и стотици християнски храмове по света, сред които катедралният храм „Христос Спасител“ в Москва, катедралата „Нотърдам дьо Пари“, катедралният храм „Св. Патрик“ в Ню Йорк и др.

Към днешна дата историческият факт на Арменския геноцид е признат официално от 22 държави и от множество международни организации, включително и от Европейския парламент.

 

 

Снимка: АFP

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...