Археологическа сензация: най-старият християнски храм в света е намерен в Мегидо


Източник: Israelinfo

7 ноември 2005. При разкопки в израелския град Мегидо археолозите откриха древна мозайка и остатъци от стени. По предварителна преценка на израелското Управление на древностите, това е най-древната от откритите до момента християнски църкви, съобщава «Хаарец».

Разкопките започнали, след като администрацията на градския затвор в Мегидо поискала разрешение за строителство на нов корпус. Затворът се намира недалеч от Тел-Мегидо — мястото, наречено “Армагедон” в Апокалипсиса.

Върху намерените фрагменти на мозайката има гръцки надписи. Съдържанието им, по мнението на професора на Еврейския университет, Леи Ди Сени, може да направи пробив в знанията ни за ранното християнство.

Един от надписите в частност свидетелства, че в древния храм вместо олтар е имало обикновена маса, на която е била слагана трапеза за вярващите в памет за Тайната вечеря.

В надписа върху един от фрагментите на мозайката се споменава името на римски офицер, пожертвувал пари за подовата настилка; в друг фрагмент се споменава жена на име Екептос, която е «пожертвала на Господ Иисус Христос тази маса».

Професор Ди Сени отнася църквата към III век след Христа. Това е най-древната християнска мозайка от намираните досега.

Датировката се потвърждава от намерения на мястото на разкопките керамичен съд. Окончателната дата на постройката ще може да се установи само след като бъдат разкрити по-дълбоките слоеве.

Християнството е било забранено в Римската империя по това време. Първите християни се събирали за молитва в катакомбите или в частни къщи. Най-ранните от известните досега християнски храмове са църквата “Рождество” във Витлеем, Божи Гроб в Иерусалим и Алоней Мамре в Хеврон.

Древният палестински град Мегидо се споменава много пъти в Стария Завет. В Новия Завет той е известен като Армагедон (Хар-Мегидо) – мястото, на което според Откровение на Йоана ще стане последната есхатологична битка между силите на доброто и злото преди Страшния Съд.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...