Археолози открили тленните останки на децата на император Николай ІІ



 

Източник: Actualno com

Научни и обществени организации от Екатеринбург заявиха, че са открили тленни останки, за които се предполага, че са на принц Алексий и великата княгиня Мария – деца на последния руски император Николай ІІ, разстреляни заедно с цялото царско семейство през 1918 г., съобщава Интерфакс.
"При разкопки през юли и август 2007 г. бяха открити тленните останки на двама души със следи от многобройни травми. Уралските археолози смятат, че това са тленните останки на принц Алексий и на великата княгиня Мария", съобщи за Интерфакс Сергей Погорелов, заместник-началник на отдела за археологически изследвания в научния център по охрана и използване на паметниците на историята и културата на Свердловска област.

 

Мястото, на което археолозите са извършили разкопки, е било установено възоснова на документ, който доскоро е бил с гриф "секретно". Той съдържа разказа на Яков Юровски, който е ръководил разстрела на царското семейство.
Николай II е роден през 1868 г. в Санкт Петербург и е най-големият син на император Александър III и Мария Фьодоровна. На престола се възкачва през 1894 г. след смъртта на баща си.
Управлението му съвпада с трудни и преломни за Русия години. Реформите на Столипин така и не са завършени и не намаляват социалното напрежение, а положението се влошава от избухването на Първата световна война.

Избухването на Февруарската революция през 1917 г. донякъде изненадва короната, а под натиска на Държавната дума Николай II е принуден да абдикира. Като начало царят е поставен под домашен арест в Царско село край Санкт Петербург, а през август е преместен в Тоболск в Урал.
След започването на Гражданската война през април 1918 г. царят и семейството му са преместени в Екатеринбург. Там са настанени в къщата на Ипатиев и в нощта срещу 17 юли, в 2.33 минути са събудени, отведени в мазето и екзекутирани. Убити са Николай II, съпругата му Александра, всичките им деца, както и техният лекар и трима слуги.
И до днес се спори дали заповедта е дадена пряко от Ленин, или то е било инициатива на местните болшевики, които се опасявали, че царят може да бъде освободен от настъпващите към града белогвардейци, след което да оглави контрареволюцията.

Николай II Александрович е последният император на Русия и велик княз на Финландия.
Притежавал е над 150 милиарда долара, които днес се равняват на около 9 трилиона.
През 1894 г., осем дена след коронацията си, Николай II се жени за Алиса Хесен-Дармщатска, която Православната църква преименува на Александра Фьодоровна.
Двамата имат пет деца: Олга Николаевна (родена през 1895 г.), Татяна Николаевна (родена през 1897 г.), Мария Николаевна (родена през 1899 г.), Анастасия Николаевна (родена през 1901 г.) и Алексей Николаевич (роден през 1904 г.).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...