Архиепископът на Австралия Макарий излезе с изявление относно абортите



В разгара на продължаващия дебат относно абортите, особено след като Върховният съд на САЩ отмени решението си по делото Роу срещу Уейд, архиепископ Макарий от Гръцката православна архиепископия на Австралия излезе с кратко изявление в подкрепа на живота:

Всички вие, които в този момент четете това съобщение, трябва да благодарите на Бога, че докато майка ви е била бременна, не се е замислила единствено за собствените си права. Помислила е също за дълга и майчината си отговорност, които са ѝ позволили да запази детето в утробата си, давайки му шанс да се роди.

Вашите майки са изпълнили дълга си.

Когато една жена убие ембриона в себе си, тя не изпълнява дълга си на майка. Тя може да твърди, че това е нейно право, но в същото време отнема правото му на живот. Бог да се смили над нас… И да ни просветли…

Архиепископ Макарий се бори за каузата на живота в Австралия, откакто пристигна като архиепископ на Гръцката архиепископия през лятото на 2019 г. През август същата година той излезе с изявление срещу подкрепящ абортите законопроект, който тогава се разглеждаше в парламента на Нов Южен Уелс и участва в митинг в подкрепа на живота с много други православни християни.

През август 2020 г. той подписа писмо до министър-председателя на Австралия, в което се заявява, че ваксините, направени от абортирани фетални клетки, са „дълбоко неморални“.

През март 2021 г. гръцки политици, подкрепящи абортите, не бяха поканени да участват в честванията на Архиепископията по случай Деня на гръцката независимост.

Решението на Върховният съд на САЩ  от 24.06.2022 г. проправя пътя на отделните щати да забранят процедурата при определени условия.

Очаква се поне половината американски щати да въведат нови ограничения или забрани. Тринадесет от тях вече приеха закони за забрана на абортите.

Президентът Джо Байдън е определил решението като „трагична грешка“ и призова отделните щати да приемат закони за разрешаване на аборта.

След решението на Върховния съд се очаква достъпът до аборт да бъде ограничен за около 36 милиона жени в репродуктивна възраст, според проучване на Planned Parenthood, здравна организация, която предоставя аборти.

Полемиките около правото на аборт продължават десетилетия. Освен етичните и правни аргументи, на обсъждане се поставя и фалшифицирането на данни за женската смъртност от криминални аборти в САЩ, които се приемат за един от основните мотиви на решението за узаконяване на абортите.

Върховният съд на САЩ е разгледал дело Добс срещу Женската здравна организация, което оспорва забраната на Мисисипи за аборт след 15-та седмица. С решението в полза на държавата съдът с консервативно мнозинство ефективно слага край на конституционното право на аборт в страната.

 

 

Източник: Vema.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...