Архиепископ Йероним е против намесата на Църквата в политиката


ekathimerini.com

Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним призова вчера Църквата да стои настрана от политиката в коментар, насочен към предстоятеля на Македонската православна църква, както и към клирици от Гърция, които желаят да се месят във външните работи на страната.

Предстоятелят на Еладската църква заяви това в отговор на неотдавнашното изявление на македонския архиепископ Стефан, в което Солун беше представен като център на македонската писменост и култура.

“Ето какво се случва, когато хората превишат своите функции”, каза архиепископ Йероним. “От Църквата се очаква да обединява хората.”

Според източници, близки до архиепископа, коментарът е насочен също и към критиците вътре в Еладската църква, които считат, че архиепископ Йероним не е достатъчно активен във външните дела. По-рано тази година той ясно показа, че е против ангажирането на Църквата с протестите в спора за името на държавата Македония.

Неговата позиция беше приветствана от лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу, който каза, че е напълно съгласен с възгледа на архиепископ Йероним за разделението на Църква и държава.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...