Архиепископ Йоан Вранишковски отново ще лежи в затвора



Източници: ПОА-Инфо, Макфакс

Вчера следобед главата на Православната Охридска архиепископия Йоан Вранишковски се е явил доброволно в затвора „Идризово”, за да излежи присъдата от още една година, наложена му от съда в град Велес. Повдигнатото обвинение е за финансова злоупотреба с дарение на стойност 57 хиляди евро, предназначени за ремонт на храма „Свети Пантелеймон” във Велес, за които се смята, че той е укрил по времето, когато все още е бил велешки митрополит към Македонската православна църква.

В съобщението на Информационната служба на ПОА се казва, че „архиепископът не е укрил никакви средства, тъй като всичките 57 хиляди евро, заедно с лихвата от 180 евро, своевременно бяха депозирани в Основния съд във Велес, в първия миг, когато, чрез информационните средства, това беше поискано от дарителя г-н Трифун Костовски, който по-късно свидетелства пред съда, че архиепископ Йоан е невинен”.

Именно въз основа на тези свидетелски показания обвиненият бе на два пъти освобождаван, но поради силен политически натиск, той отново трябва да влезе зад решетките, за да доизлежи присъдата, която апелативната инстанция отмени по-рано.

Архиепископ Йоан Вранишковски се явява в затвора с известно закъснение, поради влошено здравословно състояние. Неотдавна той постъпи в болница и здравето му все още не е напълно възстановено.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...