Архиепископ Стефан: Няма да има разговори около името на МПЦ



Източник: Премин портал

„Около името на Македонската православна църква няма с кого да разговаряме и никога няма да разговаряме”. Това е заявил македонският архиепископ Стефан след архиерейската света литургия в катедралния храм „Св. София” в Охрид по случай празника, посветен на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов (30 септември ст.ст.).

Архиепископ Стефан е изтъкнал, че се правят усилия да бъдат превъзмогнати проблемите със Сръбската православна църква и другите православни църкви, и е допълнил, че МПЦ работи върху това да се опази вярата и да се организира живота във всичките й институции.

Той е посочил също, че македонското правителство знае кога е празникът на Рождество Христово в МПЦ според юлианския календар, и смята, че някъде е направена грешка във връзка с правителствената идея да се обедини православният празник с католическия на 25 декември.

Македонският предстоятел е допълнил, че правителството не може да дава подобни предложения, докато календарът в МПЦ не се промени.

Според него, отговарящите за определянето на празничните дни в Македония служители трябва да имат слух да оценят кой кои празници иска да празнува и кога да ги празнува.

Архиепископът е изказал очакването си в скоро време да бъде приет закон за въвеждане на вероучението в образованието, но е оценил, че не трябва да се бърза и че „към проблема трябва да се пристъпи с прилежност“.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...