Архиепископ Христодулос: “Европа е християнска”


Източник: RNN

Като подчерта, че e дълг на Църквата да защищава европейското единство, архиепископ Христодулос заяви своето убеждение, че “Европа е християнска”.

Той заяви това в послание, което изпрати в рамките на целодневен семинар на специалната комисия на Светия Синод по “европейските въпроси”, който се проведе в Солун за проповедниците на Светата митрополия на Северна Гърция.

“… Европа интересува Светия Синод, не само защото ние сме жители на Европа, но преди всичко защото сме християни”, заяви архиепископ Христодулос.

Предстоятелят на Еладската православна църква продължи своите размисли, отбелязвайки, че “Разбира се християнството не е просто европейско, но във всеки случай Европа е християнска. Европа преди християнството е просто едно географско понятие. Нейните обитатели са били разграничавани като такива, които живеят в границите на Римската империя, или ойкумене, и такива, които живеят извън тези граници и които обикновено са били наричани “варвари”.

За да подчертае позицията си, архиепископ Христодулос завърши с това, че “Ролята на християнската вяра и на принципите на Евангелието на нашия Господ Иисус Христос във формирането на европейската цивилизация е решаваща, независимо от това дали всички жители на Европа вярват или не.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...