Архиепископ Христодулос загрижен за европейското бъдеще на Турция



Източник: АПЕ

На 31 май 2006 г. в Женева Христодулос, Архиепископ на Атина, отново изрази позицията на Църквата, че европейското бъдеще на Турция е тясно обвързано с изпълнението на поетите от нея задължения към Европейския съюз. Той засегна и въпроса за отказа на Анкара да признае геноцида над арменците и над понтийските елини през първите три десетилетия на ХХ век – отказ, който вече скандализира на два пъти Европарламента.

„Влизането на Турция в ЕС зависи от това, дали тя ще възприеме европейския дух, как ще зачита принципите, стойностите и културата на европейските народи. Този смисъл носи и процесът, който предхожда взимането на последно решение, за да стане ясно дали Турция има желанието и възможностите да се впише в тези принципи. Ако те бъдат възприети и поддържани, тогава европейските правителства, които носят отговорността, ще имат в ръцете си една силна карта, за да вземат окончателното си решение”, заяви Негово блаженство г-н Христодулос.

Що се отнася до геноцида над арменците и понтийците, предстоятелят на Еладската Църква подчерта, че миналото не бива да тежи на народите днес и за в бъдеще, но отбеляза, че „проблемът лежи в признаването на историческите престъпления и във въздеяние за онези, които са ги извършили”.

В същото свое изказване Негово блаженство изказа и волята на Еладската Църква прекратеният през 90-те години диалог с римокатолиците да продължи. Проблемите с униатския прозилетизъм, провеждан от римокатолиците в Украйна и други източноевропейски страни, не е престанал да съществува, но г-н Христодулос подчерта, че за проблемите е по-добре да се говори открито и че той се надява на новия дух, внесен от личността на папа Бенедикт ХVІ, който е значително по-отворен към православните. Също така предстоятелят на Еладската Църква изрази тревогата си от нерешения проблем с безконтролните протестантки групи, смущаващи мира на християните не само в православния свят, но и в римокатолическия. В Република Гърция тяхната дейност се смята по конституция за престъпление, но по международните закони те не могат да бъдат ограничавани.

Архиепископът подчерта, че старите исторически натрупвания между православни и римокатолици трябва да се преодолеят и да не спъват стремежа към единство на християните по света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...