Архиепископ Христодулос иска пренаписването на учебник по история


Източник: Kathimerini

Предстоятелят на Еладската православна църква, архиепископ Христодулос, критикува преподаването на история на 12-годишните ученици в Гърция, заявявайки, че на тях не им се преподава за последствията от отоманското владичество, защото Гърция не иска да разстройва Турция.

“Възможно ли е други хора да изучават историята, философията и езика на страната ни, а ние самите да захвърляме това заради приятелството ни с някоя съседна страна?”, каза Христодулос по време на своята неделна проповед.

Новият учебник по история за шестокласници предизвика спорове, откакто беше въведен в училищата преди шест месеца. Някои гърци считат, че това е опит да се представи отоманското владичество в по-мека светлина.

Архиепископ Христодулос твърди, че учебникът пренебрегва ролята на Църквата в националноосвободителното въстание от 1821 г. Той каза, че Гърция се опитва да създава все повече “технократи и инженери” и пренебрегва нуждата от преподаване на философия и история на децата.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...