Архиепископ Христодулос – сериозен мислител



През последния месец излязоха две книги на Атинския архиепископ Христодулос, в които той се проявява като сериозен и задълбочен мислител. Докато повечето от досегашните му съчинения (не много на брой) бяха ориентирани главно към социалната и пастирска роля на църковника в съвременното общество, последните му две книги, които излизат едновременно, но са плод на дългогодишен труд, представляват сериозни културологични изследвания.

Първата, озаглавена «Усвоеният елинизъм. Преминаването от античност към християнство», представлява историческо изследване за културните измерения на християнизирането на късноантичния свят и социалните, икономически и нравствени последствия, до които то довежда през следващите векове.

Втората книга, озаглавена «Душата на Европа» (в английското си издание: The European Psyche), представлява  логическо продължение на първата и разглежда творческия заряд на еврапейската цивилизация като резултат от нейното християнизиране. Книгата е вдъхновена от развитието на европейските демокрации през последните десетилетия, някои от които все повече като че ли се дистанцират от своите християнски корени – нещо, което се отрази в проекта за общоевропейска конституция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...