Архиерейският събор на РПЦ ще се събере в края на юни



Русская линия

На открития наскоро официален сайт на Архиерейския събор на Руската православна църква, който ще се проведе от 24 до 29 юни в Москва, е публикуван предварителният вариант на дневния ред на събора.

Според утвърдилата се традиция Архиерейският събор на РПЦ има строг регламент. Преди началото му и всеки ден от неговата работа архиереите отслужват божествена литургия в московския храм "Христос Спасител". В първия ден от работата му Негово светейшество патриархът на Москва и цяла Русия изнася доклад за живота на Църквата в периода между съборите. На пленарните заседания през следващите дни участниците обсъждат основните насоки на пастирската и социално-политическа дейност на Църквата. В интервалите между пленарните заседания се провеждат пресконференции и брифинги за пресата.

Освен в пленарните заседания работата на Събора се концентрира в работни групи, на които архиереите изслушват и обсъждат доклади, посветени на различни аспекти на църковното служение – мисионерство, социална работа, енорийски и манастирски живот, отношенията с другите православни Църкви. В края на своята работа Архиерейският събор приема Послание до всички верни чеда на Руската православна църква.

През тази година завършването на работата на Архиерейския събор съвпада с началото на тържествата в чест на 1020-годишнината от Покръстването на Русия, която ще се отбелязва широко в Русия, Украйна и други страни. Във връзка с това в храма "Христос Спасител" и в църквите на московския Кремъл ще се проведат тържествени богослужения и други празнични мероприятия. Съборът ще завърши с божествена литургия, отслужена от всички участници в събора начела с предстоятеля на Руската православната църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...