Архим. Игнатий: Вартоломей Първи не е Вселенски патриарх



Източник: За града

Българската православна църква се намеси в спора за титлата "Вселенски" на патриарх Вартоломей Първи, който поде цариградският българин Божидар Чипев, атакувал званието пред турски съд.

"Константинополският Патриарх Вартоломей не е Вселенски патриарх. Въобще няма Вселенски патриарх, защото всички патриарси са самостойни, независими един от друг и с равни по права между себе си в патриаршеското служение. Това e утвърдено в каноните на Църквата, за това свидетелствува историята", заяви пред БНР в Москва архимандрит Игнатий, представител на Българския патриарх и Св.Синод на Българската православна църква в Москва.

Архимандрит Игнатий заяви, че Вартоломей Първи, както и всеки един от другите патриарси, не може да отслужи никаква служба и в най-малкото българско селце без разрешение на българския патриарх и на митрополита, в чиято енория е селцето. Константинополският патриарх се е намирал в столицата на съществувала навремето империя, която се е възприемала като Вселенска и затова и Патриаршията в Константинопол се е наричала Вселенска, а патриархът – Вселенски, каза още посланикът на БПЦ в Москва. Според него като "столичен" Патриарх той е имал предимството – и то само за чест, да бъде наричан така, но това е важало само пред тези патриарси, чийто територии са се отнасяли към тази съществувала някога държава-империя. Затова Константинополският патриарх Вартоломей Първи не може и не трябва да се самоопределя като патриарх или духовен водач и т.н. на всички православни християни по земята, а патриаршията не трябва да се нарича Вселенска, а Константинополска, категоричен е архимандрит Игнатий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...