Архонт Никълъс Дж. Бурас ще получи наградата за човешки права “Атинагорас” за 2006 г.


Източник: Greek Orthodox Archdiocese of America

Никълъс Дж. Бурас, герой от Втората световна война, индустриалец, филантроп и голям църковен деятел, беше избран да получи наградата за човешки права “Атинагорас” за 2006 г. на годишния банкет на братството Св. Андрей на 21 октомври в нюйоркския Хилтън. Церемонията по награждаването съвпада с годишното събрание на архонтите* на Вселенската патриаршия в Америка и въвеждането в длъжност на новите архонти в архиепископския катедрален храм "Света Троица" от Негово Блаженство архиепископ Димитриос, предстоятел на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия.

Наградата за човешки права “Атинагорас” е създадена от братството Св. Андрей през 1986 г. в чест на вселенския патриарх Атинагорас, който е служил като Архиепископ на Америка и е всеобщо признат като един водач на Православието с визионерски поглед. Наградата се връчва на личности или организации, които са се отличили със своето човеколюбиво служение. Сред досегашните лауреати на наградата са архиепископ Дезмънд Туту, президентът Джими Картър, президентът Джордж Х. У. Буш и Барбара Буш, майка Тереза, Ели Визел, бившият съветски президент Михаил Горбачов и покойният архиепископ Яков.

Никълъс Дж. Бурас, президент и главен изпълнителен директор на Бурас индъстриз, е оказал значително влияние върху живота на много хора пряко и чрез подкрепата си на многобройни организации и институции. Неговите бизнес постижения са му дали възможността да окаже значително влияние върху благосъстоянието на хората и дейността на многобройни институции. Г-н Бурас е демонстрирал една изключителна отдаденост на своята местна енория към православната църква "Света Троица" в Уестфилд, Ню Джърси, на която той е член-основател, и е служил в Енорийския съвет в продължение на 40 години. Неговата подкрепа за Вселенската патриаршия, Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия, Hellenic College, Православния мисионерски център и многобройни човеколюбиви каузи характеризират неговата дългогодишна щедрост в подкрепа на хуманитарни проекти. 25-годишен член на Архиепископския съвет и Националния съвет на братството Св. Апостол Андрей, архонтът национален заместник-командир Бурас е изиграл също така централна роля за разрастването на инициативите на тези институции. Г-н Бурас е кавалер на Кръст за отличие в авиацията и други медали за проявен героизъм през Втората световна война.

* Архонт е почетна титла, която се връчва на православни миряни от Вселенската патриаршия за техните заслуги към църковната администрация. През 1963 г. архонтите са организирани в благотворително братство на името на св. Андрей.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...