Атаките срещу негово блаженство Атинския архиепископ Христодулос продължават



Нападки срещу архиепископа на Атина и цяла Елада

Източник: ВИМА

След като през последната една година атаката от страна на някои кръгове в гръцкото правителство срещу негово блаженство Атинския Архиепископ г-н Христодулос поутихна, се появиха и публикации, опетняващи личното достойнство на Негово блаженство по най-груб и долен начин.

Наскоро скандалният журналист Манолис Василакис публикува своята книга "Бич Божи" /имаща 666 страници/, изпълнена с недоказани нападки, психоаналитични портрети и откровенни лъжи по адрес на Негово блаженство. Разпространявана в огромен тираж, тя бива рекламирана по редица медии, като винаги заглавието се свързва с отхвърляне и на основни християнски ценности и подигравки с Църквата – нещо неприемливо за душевността и благочестието на гръцкия народ.

Завчера във вестник ВИМА се появи нова публикация, грубо атакуваща Архиепископа. Друг скандален журналист – Мариос Плоритис – упреква Архиепископа в "слабоумие" и незачитане "личния разум на човека". Статията е построена като критика-анализ на една реч на Архиепископа от 28.06.2006. Като цяло авторът се опитва да извади от контекста на словото на Негово блаженство отделни фрази, имащи догматически характер, и да ги представи като "откровен тоталитаризъм".

Явно активната позиция на Архиепископа по наболели социални и външнополитически въпроси на Гръцката държава и на Европейския съюз дразни някои хора отвъд океана, които достигнаха до там, че се опитват да разделят гръцкия народ и да петнят самия Архиепископ. Те обаче не знаят едно: на Църквата Христова портите адови няма да й надделеят!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...