Атон: Нов състав на Светата Епистасия



На Света Гора бе променен съставът на изпълнителната власт на монашеската република – Светата Епистасия. Годишната церемония, по време на която групата на Ватопед отстъпи управлението на Иверската четворка манастири, се състоя на 14 юни 2022 г.

В съответствие с уставните разпоредби на Света гора всяка година в началото на първия летен месец се извършва редовна смяна на Светата Епистасия. Административно-надзорният орган се оглавява от една от 5-те групи, на които са разделени 20-те манастира на Атон. От своя страна всяка от групите се състои от четири манастира и носи името на водещия:  „Великата Лавра“, „Ватопедска“, „Иверска“, „Хиландарска“ и „Дионисиатска“.

Иверската група, която встъпва в управление тази година, се допълва от манастирите Пантократор, Филофей и Симонопетра. Съответно йеромонах Христофор от водещия Иверски манастир става новият протепистат на Атонската държава.

Светата Епистасия (῾Ιερὰ̓Επιστασία – Свещен Надзор) е орган, на който принадлежи изпълнителната власт на Атон. Нейният състав се сменя всяка година в началото на юни. Разположена е в Карея (гр. Кариес) – столицата на автономната монашеска република.

Състои се от представителите на ежегодно сменящите се една друга 5 четворки (групи, в които влизат по 4 манастира), на които са разделени 20-те манастира на Атон:

Първа група: Великата Лавра, Дохиар, Ксенофонт и Есфигмен;
Втора група: Ватопед, Кутлумуш, Каракал и Ставроникита;
Трета група: Ивер, Пантократор, Филотей и Симонопетра;
Четвърта група: Хилендар, Ксиропотам, Св. Павел и Григориат;
Пета група: Дионисиат, Зограф, Св. Пантелеймон и Констамонит.

Всяка година една от групите се сменя с друга и съставя Светата Епистасия. Първият по ред (прот, πρῶτος – пръв) член начело на групата (четворка) носи титула „Протепистат“ (пръв надзорник), председателства Епистасията и носи жезъла на прота.

Всички епистати са равни помежду си. Всеки един от тях получава 1 част от състоящия се от 4 части печат на Свещения Кинотис с изображение на св. Богородица Платитера (Πλατυτέρα – Ширшая небес). При отсъствието на някой от епистатите, неговата част от печата може да бъде предадена от негов представител, но не и на друг член на Епистасията.

В случай на равен брой гласове, приемането на решение се предава на Свещения Кинотис (гр.῾ΙερὰΚοινώτης) или Прота́т – централния изпълнителен съборен орган за управлеине на Света Гора Атон, в който влизат представители (антипросопи) от всичките 20 атонски манастира.

 

Източник: orthodoxianewsagency.gr; globalorthodoxy.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...