Афганистанецът християнин трябва скоро да бъде освободен



Източник:
la-Croix.com

Задържаният афганистанец, очакващ смъртна присъда в родината си затова, че е приел християнската вяра, „трябва скоро да бъде освободен”, – е заявил вчера висш служител на афганистанското правителство.

Днес ще има „специално събрание” на висши афганистански правителствени служители във връзка със случая на покръстилия се афганистанец Абдул Рахман, – е изтъкнал висшият служител, пожелал да запази анонимност, и е допълнил: „Той трябва скоро да бъде освободен”.

Случаят на Абдул Рахман предизвика силен натиск върху Кабул от Запада, и най-вече от Съединените щати. 41-годишният афганец е бил задържан преди две седмици, понеже е отстъпил от исляма и е приел християнската вяра преди 16 години, което според действащия в Афганистан ислямски закон, Шериата, подлежи на смъртно наказание.

Изправена от няколко дена пред огромния натиск на Запада, в сряда и четвъртък азиатската държава е направила усилия, за да успокои международната общност за съдбата на Абдул Рахман.

Потвърждение, че мъжът няма да бъде екзекутиран, както предвижда ислямският закон за отпадналите от вярата, е било дадено непряко в четвъртък от премиера на Канада Стивън Харпър, който е споменал, че е получил уверението на афганистанския президент Хамид Карзаи за това.

„Канадците имат причини да бъдат неспокойни. Ето защо вчера се обадих по телефона на президента на Афганистан, за да споделя с него нашето безпокойство. Той ми каза, че няма защо да се опасяваме от подобна развръзка”, – е заявил Харпър на пресконференция в Отава.

Няколко часа преди това, Хамид Карзаи е получил друго обаждане от шефа на американската дипломация Кондолиза Райс, която е използвала „по-решителни изрази”, за да го увещае да „потърси благоприятен отговор на случая възможно най-скоро”, – това бе казано в изявление от Американския държавен департамент.

Още в сряда госпожа Райс бе повишила тона, изразявайки своето „недоволство” пред афганистанския министър на външните работи Абдулла Абдулла, който бе на официално посещение във Вашингтон.

Предишния ден американският президент Джордж Буш е заявил, че е „дълбоко обезпокоен” за съдбата на Абдул Рахман. „Това дело представлява явно нарушение на всеобщите свободи, скъпи на демокрациите по света”, – са пояснили от Белия дом.

Същата позиция бе единодушно изразена тази седмица на Запад от страни като Франция, Италия, Германия, Австралия, Великобритания, Канада, Австрия, както и от ООН и НАТО. (АФП)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...