Безпокойство в Московската патриаршия от конфликта в Светата земя



Източник: РИА Новости

От Московската патриаршия са изразили безпокойството си от развитието на конфликта в Светата земя. „Ситуацията в Близкия Изток придобива доста опасно развитие. Има опасност от разпростирането и от още по-силното разпалване на конфликта, което може да доведе до гибелта на твърде много хора”, – е заявил пред РИА Новости в четвъртък заместник-председателя на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин, коментирайки главоломното развитие на бойните действия между Израел, Палестина и Ливан.

„Мисля, че всеки православен християнин, а също и всеки мюсюлманин, юдеин – скърбят, виждайки как се обагря в кръв Светата земя, почитана от вярващите на трите религии и духовно принадлежаща на всички тях”, – е подчертал Чаплин.

Случващото се днес в Близкия Изток, според него, говори за две неща. Първо, за това, че е недопустим терорът против мирното население. И второ, за това, че когато става въпрос за военен конфликт, страните в него са длъжни да съотнасят действията си с техните последици и чувствата си с това, че мъстта и агресията ще породят още по-голяма мъст и агресия.

Представителят на РПЦ е изразил съжаление, че международната общественост „вече не играе активна роля в изцелението на конфликта”, и че решенията й „от десетилетия не се спазват в този регион”. „Навярно ще дойде време за по-решителна международна намеса в тези събития”, – е отбелязал Чаплин.

В заключение той е изразил надежда, че „разумът и добрата воля все пак ще вземат връх над емоциите и над стремежите на която и да е етнорелигиозна общност да господства изцяло в тези земи”. „Там живеят хора от различни вери и националности, живеят по различни правила, в рамките на различни държави и общности – и, вероятно, страните в конфликта трябва да признаят това”, – е призовал протойерей Всеволод Чаплин. (РИА Новости)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...