Бенедикт ХVІ ще се срещне с 200 представители на световните религии в Неапол



Източник: Eucharistie miséricordieuse

Тази среща ще бъде най-важното световно събитие за годината, организирано от Общността Сант-Еджидио в Неапол от 21 до 23 октомври. Папа Бенедикт ХVІ ще се срещне с около 200 представители на световните религии в неделя сутринта, в рамките на тържествено литургично богослужение, чиноначалствано от самия него на площад „Плебишито”.

Потвърждението дойде от един от ръководителите на римската общност, Марио Марацити, който обясни на пресконференция, илюстрирайки съдържанието на историческата среща от Асизи, която беше желал Йоан Павел ІІ, че срещата с религиозните представители ще се предшества от участието в папската меса на една православна и една протестантска делегация и след това от обяд, на който Бенедикт ХVІ ще участва заедно с някои лидери на различни религиозни изповедания.

Темата на срещата тази година: За един свят без насилие. Религии и култури на диалога, ще бъде разпределена в десетина дебата и културни събития, включително и извън Неапол. Държавният глава Джорджо Наполитано, министърът на външните работи Масимо Д’Алема, правосъдният министър Клементе Мастела, кметът на града Роза Русо Йерволино, както и трима чуждестранни държавни глави (на Танзания, Еквадор и Малави) ще вземат участие в събитието.

Сред религиозните водачи, между най-значимите имена се открояват патриархът на Константинопол Вартоломей, главният равин на Израел Йона Метцгер, религиозният съветник на президента на Обединените арабски емирства Ибрахим Езедин и един от будистките водачи, Юджун Сугитани.

Сред темите на работните сесии изпъкват най-вече тези за града „между конфликта и съжителството”, за Близкия Изток „между конфликта и диалога” и за настъплението на СПИН. „Изборът на Неапол – заяви Марацити – със сигурност не е случаен, както и съвпадението с пастирската визита на папа Бенедикт ХVІ в Неапол, която е желана както от архиепископията, така и от папата”. Според Сант-Еджидио темата за насилието и за ролята, която религиите могат да изиграят за една своеобразна „противокултура” на мира и съжителството, е една от най-важните теми, предизвикателство пред епохата ни. „Насилието – поясни Марацити – открива своята трагична страна – било то в по-голям мащаб, заедно с войните и световните теории, било то в по-малък и локален мащаб, с повсеместното насилие, което Неапол действително преживява всекидневно”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор