Бенедикт XVI се застъпва за сътрудничеството между Православната и Католическата църква



Източник: Седмица.ру; Интерфакс

ВАТИКАНA. Римският Папа Бенедикт XVI поддържа идеята за развитие на православно-католическия диалог. В своето послание адресирано към участниците в конференцията „Душата на Европа. Мисията и отговорността на църквите”, която се откри днес във Виена, понтификът се обявил в подкрепа на „смелата и обновена евангелска дейност в Европа през третото хилядолетие” на Католическата и Православната църква. „Само ако се осланя на своето богато духовно наследство, Европа може да достигне разцвет в бъдеще” – подчертал Бенедикт ХVІ.

Той също така подчертал, че „уважението към различните духовни традиции винаги е обогатявало Европа”.

В своето послание папата отправя благодарност към Московската патриаршия за „активното съдействие” в организирането на конференцията, а също е изразил своята благодарност към кардинал Кристоф Шенборн, архиепископ на Виена, за оказаното гостоприемство.

В програмата на срещата между духовници, журналисти и специалисти от различни страни са залегнали съвременните предизвикателства пред църквите като глобализацията, сектите и секуларизацията на обществото.

Участниците ще предложат свои собствени решения на тези проблеми, като възпитаване на младите хора в духа на християнските традиции и повишаване влиянието на християнската етика върху икономиката, политиката и масмедиите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...