Бесарабският митрополит иска намесата на Съвета на Европа



catholica.ro

Негово Високопреосвещенство Петру Падару, Митрополит на Бесарабска митрополия (Румънска Православна Църква), изпрати отворено писмо до европейските власти. В писмото той отправя молба за намеса, с която да се спрат злоупотребите над Бесарабската митрополия от страна на властите в Кишинев.

Според молдавската пресагенция Flux, цитирана от радио "Тринитас", в писмото, адресирано до Генералния секретар на Съвета на ЕС и Европейския парламент, Негово Високопреосвещенство Петру обръща внимание на фактите, свързани със злоупотребите над клириците и енориашите от Бесарабската митрополия. Във писмото се споменава и за скорошната декларация на президента Владимир Воронин, направена в края на миналата година, с която официално заплашва с извеждане извън закона и анулиране регистрацията от 30 юни 2002 г. на Митрополията.

Европейските власти бяха информирани също, че отношението към Бесарабската митрополия е различно (в негативен смисъл) в сравнение с другите вероизповедания в страната. Според митрополит Петру законът за вероизповеданията в Молдова не е претърпял никакви изменения въпреки исканията на Европейския съвет. В подкрепа на твърденията си той споменава, че през последните седем месеца регистрацията на епархиите към митрополията била напълно блокирана. Митрополитът обвинява правителството в Кишинев и в това, че тя забранява връщането на архивите на Бесарабската митрополия, конфискувани по време на съветската власт.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...