Библията и Христос в подкрепа на децата от Тимиш, Румъния


Източник: crestinortodox.ro

“Църквата и училището винаги са били и ще бъдат заедно”. Това е мнение на отец Захария Перес, културен съветник на Митрополия Банат.

Насилието, сексът, дрогата, алкохолът, порнографията, престъпленията, корупцията, децата от улицата, разбитите семейства, родителите, които убиват децата си или тези, които ги изпращат да просят, детската порнография, смъртта – това е шокиращата картина на днешния ден, която завладява децата от всички телевизионни канали или пък всичко това го виждат на улицата всеки изминал ден. Ефектът върху психиката на детето е пагубен. Много ученици са склонни да напуснат училище, да се конфронтират с родители и учители и да се превърнат в престъпници.

Проектът под наслов “Словата Христови – по-близо да децата”, лансиран от Румънската православна църква, Митрополия Банат и World Vision Romania, има за цел да възпитава децата и учениците в библейски ценности като любовта, красотата, истината, толерантността и доверието. В реализирането на проекта ще участват свещеници и преподаватели. Във връзка с това бяха издадени катехизически ръководства, редактирани и подготвени за деца. В Румъния проектът се провежда с благословията на Светия Синод на Румънската Православна Църква от 17 юли 2006 година с препоръката на Митрополия Молдова и Буковина.

Изучаването на библията е полезно за израстването на децата. Ръководствата са написани на адекватен език и в съответствие с нивото на възприемане на учениците на възраст между 6 и 17 години. Представители на Румънската православна църква заявяват, че проектът е предназначен за изпълнение на територията на енория Тимиш, но отговаря и на потребностите на децата от цялата страна.

Ръководствата не заместват учебниците по религия, използвани в училищата, а представляват допълнителни инструменти за работа, от които свещениците и катехетите силно се нуждаят, за да предадат на учениците библейските поучения и да им помогнат да израснат във вярата.

Проектът се развива на международно ниво, но идеята се ражда в една руска православна община в САЩ. Началото му е поставено преди десет години от неправителствената организация Worddirect в партньорство с православните църкви от 7 страни (Албания, Армения, Босна, Грузия, Египет, Ливан, Русия).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...