Бившият Чукотски епископ Диомид анатемоса патриарх Алексий


Епископът на Чукотка Диомид, който беше низвергнат наскоро от Архиерейския събор на Руската православна църква, заяви, че анатемосва патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II, а също и шефа на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Кирил, Минския митрополит Филарет "и всичките им предшественици, участвали в антимонархическия февруарски бунт през 1917 г., и всички, които мислят като тях".

Засега Чукотската епархия ще се самоуправлява, "без да се подчинява на еретическото свещеноначалие", пише Диомид в изявление, разпространено в миналия четвъртък в руските медии. Заедно с това той "постановява" да се смятат за празни катедрите на Московската, Смоленската, Минската и други епархии, чиито архиереи са анатемосани от него. В заключение бившият Чукотски епископ си "оставя правото" да "осъществява полномощното пастирско ръководство на паството от опразнените катедри", тоест фактически си присвоява властта и правата на Московския патриарх.

"Това е абсурд", коментираха представители на Московската патриаршия и призоваха вярващите да се молят за вразумяването на Диомид.

"Когато Господ изоставя и наказва някой човек, Той го лишава от разум", заяви протойерей Всеволод Чаплин. Той изрази съжалението си от това, че епископ Диомид, "който започна своя път в Църквата като искрен и вярващ човек, замени църковното единство, радостта на живота в Църквата и християнското свидетелство срещу общуването с тесния кръг на неговите последователи, които му внушават, че той е истинският духовен лидер на Русия".

"Владико, това не е вярно. Вие сте подмамен от хора, които ви заблуждават и експлоатират мрачните страни на вашата душа", каза той, обръщайки се към Диомид, и подчерта, че "дверите на покаянието остават отворени".

"Хайде да се молим за епископ Диомид, да не злорадстваме, защото Господ върши чудеса. Дано Господ да даде на Диомид още време, за да може той да се покае, да се свести и да се промени", каза в заключение отец Всеволод. | Интерфакс | Превод: Андрей Романов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...