Богоугодна мода. В Петербург се отвори първият в Русия православен бутик



Да се понагиздите за службата в храма – това ви предлага новият петербургски "църковен" бутик. Това е първият в Русия магазин за маркови облекла за православни християни.

Спускам се стъпалата в приземния етаж на стара кооперация на улица "Коломенска" в северната столица. Тук е светло, топло, уютно. По рафтовете – платове с разнообразни разцветки и направа. Във витрините – бижутерия. На закачалките – рокли от памук, вълна, коприна, кадифе.

– За вас пола, блуза? – посреща ме Варвара Белкова-Берташ. Заедно със свекърва си Надежда Евгениевна младата жена е участвала непосредствено в създаването на магазина, а също и в подбора на колекциите за него. И двете са дълбоко вярващи, както и всички продавачи тук.

– Стоката ни е предназначена най-вече за жени. За мъжете все пак е по-лесно да решат как да се облекат за улицата или за храма. А за жената (знам го от собствен опит) това винаги е проблем: как да се облече, какво да сложи за службата…

Много жени се обличат кой знае защо изцяло в тъмно. Който е често на църква, знае, че повечето жени там са в дълги до петите черни поли, също такива блузи с глухи якички и пак черни забрадки. Истината обаче е, че съвременните църковни канони съвсем не са толкова строги към дрехите, носени от богомолците. Потвърдиха ми го и в Петербургската епархия.

– Не е важно как сте облечена в църквата – каза ми дякон Борис, – а как се държите там, искрено ли се молите. Жената може да носи дънки, например, и да си остава истинска християнка. Аз съм противник на практиката жените с панталони да не се допускат в храма, това вече е прекалено. Но и бутици за православни… това също е прекалено според мен.

Друг свещенослужител, отец Георгий от Владимирския събор, е убеден, что външният вид все пак влияе върху вътрешното ни състояние, върху нашите мисли, а значи и върху постъпките ни. Затова облеклото на вярващия трябва да е целомъдрено, да отговаря на пола, възрастта, традициите. А пък за празника, то се знае, трябва да облечеш най-хубавото. Още повече, че на всяко църковно събитие съответства специален цвят. Например, на Коледа е прието да се обличаме в бяло. Нали е светъл, радостен празник. А по време на Пасхалната седмица вярващите предпочитат всички отсенки на червеното.

Тъкмо от тези неща се е ръководел и дизайнерът Игор Иванов, създавайки колекциите си, наречени от него "Добронрава" и "12 празници". Фасонът и цветовете на полите, блузите, роклите, предложени от него, са много привлекателни, могат да задоволят и най-изискания вкус или каприз. Може би защото отговарят най-вече на руския манталитет?.. Например, ръчно извезаните якички и ръкави на блузите напомнят онези, които дамите са носели в края на ХIХ – началото на ХХ век.

Между другото в "църковния бутик" има и истински облекла от онова време. Извадени са от раклите на коренните жители на руската провинция, посещавани редовно от колегите на семейство Белкови-Берташ. Ризите от чист памучен плат, носени някога от младите жени в къщи, а също и фустите, елеците, сукманите, ушити от майсториците преди повече от век, се продават по напълно приемливи цени – от 1500 рубли (90-100 лв. – прев.) нагоре. Купуват ги дори по-често, отколкото съвременните дрехи…

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...