Британски учени откриха най-стария датиран християнски текст



БТА

Британски учени откриха в манастира Деир ал Суриан в Египет страница със списък на мъченици, в полето на която е написано "ноември 411 г.", съобщи в. "Индипендънт".

 

Страницата е от книга, която се съхранява в Британската библиотека от 1840 г. Историци и други учени я търсят отдавна.

Почеркът, с който е написана, е много характерен. Три фрагмента от страницата са открити под пода на манастира, който е съкровищница на древни книги.

Според ръководителят на екипа д-р Себастиан Брок това е най-старият съществуващ датиран християнски текст. Списъкът с мъчениците вероятно е добавен към книгата в последния момент. Много от имената са непознати за учените. Затова той дава ценна информация за този период.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...