Броят на мюсюлманите в света надвиши броят на католиците


Източник: Pravoslavie.ru

Мюсюлманите в света вече са повече от католиците. Това посочват данните на World Christian Database. От своя страна, Ватикана призовава за много сериозно внимание при боравенето с такъв тип данни, доколкото е известно, че в традиционно ислямските държави не се правят преброявания на населението, за да се изяснява тяхната религиозна принадлежност.

Данните на World Christian Database посочват, че в момента в света живеят 1 млрд. 115 млн. католици. Що се отнася до мюсюлманите, те са около 1 млрд. 152 млн. сунити и 170 млн. шиити.
Но все пак, ако се съберат християните от всички традиции и деноминации, числеността им ще бъде към 2 млрд. 150 млн. души.
На Земята, освен християни и мюсюлмани, живеят 860 млн. индуисти и 773 млн., лица, които твърдят, че не изповядват никаква религия. Будистите са към 379 млн., а последователи на анимистични вярвания – 259 млн. За атеисти се обявяват 152 млн. души.
Коментирайки тези данни, заместник-секретаря на Папския съвет по междурелигиозния диалог, монсеньор Феликс Мачадо заявява пред италианския вестник „Стампа”: „Що се отнася до католиците, ние имаме точни и проверени данни, доколкото всяка енория, дори най-отдалечената, е длъжна да съобщи на епархийския представител точния брой на кръстените”. „Но при другите религии не е толкова просто”, – смята ватиканският прелат – „има много райони, където религиозната принадлежност на местните жители никой не проверява”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...