Будимлянско-Никшичкият Епископ Йоаникий е избран за Черногорско–Приморски митрополит



Митрополит Йоаникий

Архиерейският събор на Сръбската православна църква избра днес негово преосвещенство Будимлянско-Никшичкия епископ Йоаникий за митрополит на Черногорско-Приморската епархия, а Диоклийския епископ Методий – за епископ Будимлянско-Никшички.

Негово високопреосвещенство митрополит Йоаникий е роден 20 април 1959 г. във  Велимю (Баняни). Дипломира се в Богословския факултет  Философския факултет на Белградския университет. Приема монашеско пострижение на 30 октомври 1990 г. Ръкоположен е за йеродякон на 7 февруари 1991 г. , а  за йеромонах на 17 февруари 1991 г., когато е поставен за настоятел на манастира Савин. За настоятел на Цетинския манастир и  наставник на  новосъздаденото Цетинско богословско училище е избран на 1 септември 1992 г.

Хиротонисан е за епископ от Сръбския патриарх Павле през 1999 г.

Член на архиерейския синод на  Сръбската православна църква от 2005 до 2007 година и от 2012 до 2014 година.

На 13 май 2020 г.  полицията арестува Будимлянско-Никшичкия епископ Йоаникий и седем свещеника от Никшичката епархия по обвинение в  нарушаване на извънредното положение, установено в страната поради епидемията от коронавирус. Владиката е оглавил спонтанно състоялото се масово шествие (лития), срещу приетият антицърковен “Закон за свободата на вероизповеданията” , който сериозно накърнява правата на Православната църква в Черна гора. Законът предвиждаше принудителна национализация на значителна част от имотите на Черногорско-приморската митрополия на СПЦ, към която принадлежи абсолютното мнозинство от православните вярващи в тази страна. На принудително одържавяване подлежаха църковните имоти, съществували към 1 декември 1918 г. – храмове и манастири, някои от които са отколешни национални и религиозни светини на черногорския народ като Цетинския манастир, в който са резидирали от векове черногорските владетели и митрополити, и манастира Острог, в който се пазят мощите на всенародно почитания св. Василий Острожки. През нощта на 12 срещу 13 май владиката и свещениците, събрали се пред храма „Св. Василий Острожки“ в Никшич са били арестувани от полицията и отведени в прокуратурата.

Коментирайки ареста на владика Йоаникий и последвалите действия на властите, приснопаметният Черногорско-приморският митрополит Амфилохий е заявил, че с този арест и със своите агресивни действия властите подготвят гражданска война, и че трябва да се сложи край на братоубийството в историята на Черна гора.

На парламентарните избори през 2020 г. избирателите лишиха от управленски мандат партията, въвела дискриминационния закон за вепоизповеданията и предприела гонения срещу църквата и православния народ на Черна гора.

 

Източник: Официален сайт на Черногорско-Приморската митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...