Бъдеще за църквата „Св. Никола” в Ню Йорк



Източник: www.buffalonews.com

Във вторник, когато християните по целия свят почетоха Св. Никола, познат още като Дядо Коледа, група гръцки православни вярващи се отправиха към мястото на Световния търговски център, за да се помолят за църквата „Св. Никола”, унищожена при терористичните атаки на 11 септември.

„Ние сме малко парченце от голямата картина”, каза Питър Дракулиас, член на паството с почти 100-годишна история.

Големият въпрос сега е дали малката църква, която беше разположена върху 123 кв. м. , ще бъде построена отново в рамките на проекта за възстановяване на Световения търговски център.

"Работим в близко сътрудничество с църквата, управата на пристанището и други партньори за намирането на подходящо място, на което църквата отново да бъде издигната”, каза Джон Галахър, говорител на „Лоуър Манхатън Дивелъпмънт”.

Църквата е била средоточие за общността на поколения американци от гръцки произход. В момента на нейно място може да се види работен навес.

Построена през 1916 г. църквата е давала подслон на пристигащите в пристанището на Ню Йорк гръцки мореплаватели. Те вярвали, че Св. Никола, покровителят на моряците, закриля корабите им от нещастия.

Превод: Детелина Христова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...