Българската православна енория в Париж има нов предстоятел



В официално писмо до църковното настоятелство на Българската православна църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, Париж, Митрополит Галактион уведомява, че възлага духовното обгрижване на енорията на йеромонах Емилиян Боцановски, който получава всички правомощия на духовен предстоятел на общината до избора на нов енорийски свещеник.

Съобщението на Митрополит Галактион е официален отговор на писмото, което църковното настоятелство бе отправило до Св. Синод на БПЦ и Епархийския съвет от 16 юли 2005, с информацията за напускането на енорийски свещеник о. Ангел Величков.

По време на Шестия редовен събор на Западно-и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, който се проведе от 30 септември до 1 октомври 2005 в Регенсбург, Германия, по решение на църковното настоятелство Българската църковна община в Париж е представена от йеромонах Емилиян Боцановски и адвокат Димитър Димитров. Митрополит Галактион е уверил, че ще посети в най-скоро време българската енория в Париж.

Съборът бе проведен под председателството на Старозагорския митрополит Галактион, временно управляващ епархията след оттеглянето на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. На събора бе направен отчет за състоянието на епархията и спадащите към нея църковни общини. Закрита бе втората епархийска резиденция в Будапеща. Съборът избра нов Епархийски съвет и излъчи делегати за предстоящия в София Шести Църковно-народен събор. Датата на изборите за нов епархийски архиерей ще бъде уточнена допълнително.

Информацията е по материали на Евтимиев Енорийски лист, издание на Българската Църковна община "Св. Патриарх Евтимий Търновски", Париж, бр. 6, октомври 2005 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...