Българската православна църква предаде на руския храм в Рим частица от Кръста Господен



altПо случай Деня на славянската писменост и култура, на празника на светите славянски просветители Кирил и Методий Българската православна църква предаде на руския православен храм “Св. Екатерина” в италианската столица частица от животворящия Кръст Господен, предава newsru.com. 

Както съобщи на ИТАР-ТАСС настоятелят на Екатерининския храм игумен Филип (Василцев), светинята, пазена ва Националния музей на България, бе предадена в дар от делегацията на Българската православна църква по време на посещение на римската руска православна енория.

„Това е важно, значително събитие за нашите Църкви”, заяви игумен Филип. Той уточни, че светинята сега ще се пази в руския храм „Св. Екатерина“, който е културно-духовен център на руското православие в Италия.

Представителите на Българската и Руската православна църкви извършиха съвместно богослужение пред мощите на свети Кирил в римския католически храм “Св. Климент”. Богослужението извърши  Видинският миторополит Дометиан в присъствието на българската правителствена делегация, оглавявана от министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, и многобройни православни поклонници от България и Русия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...