Българската църква “Свети свети Константин и Елена” в Одрин ще бъде реставрирана


Фокус

Българската църква “Свети свети Константин и Елена” в Одрин ще бъде реставрирана, стана ясно вчера след като приключи празникът в двора на храма “Свети Георги” в центъра на Одрин. В момента църквата “Свети свети Константин и Елена” е в трагично състояние (на снимката). С дарения на българи са събрани средствата, необходими за поставянето на метално скеле отвън и отвътре, което укрепва църквата, и поне временно я предпазва от срутване. Църквата е оградена с метални мрежи и стените й са опасани с метално скеле. Няма покрив.

На места стените й са полуразрушени. В двора й има и друга полусрутена къща с изкъртени прозорци. Също в двора й е поставена ръждясала табела с надпис на български и турски език, на която пише "Българска православна църква "Свети свети Константин и Елена" и отдолу са написани телефоните на отец Александър Чакърък.
Българският православен храм е построен през 1869 г. с дарение на родолюбиви българи. Църквата се намира в кв. "Абдурахман", махала "Узункалдъръм" в югоизточната част на Одрин. За нея се грижи свещеникът от църквата “Свети Георги” в Одрин Александър Чакърък. В момента църквата няма покрив, тъй като той е изгорял. Металното скеле засега запазва стените на храма от подкопаването им от дъжд и сняг и срутването им. Има изготвен проект за реставрацията на църквата, съобщи Илия Луков, който е един от инициаторите за възстановяването й в последните години. Идеята за възстановяването на църквата е срещнала одобрението и съдействието и на българските дипломати от Генералното консулство на България в Одрин, стана ясно още късно снощи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...