Българската църковна община в Хага се сдоби със свой храм



Днес в Хага Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний финализира сделката за закупуването на нов храм в града на адрес: „Bakkerstraat“ № 57a, Den Haag. Храмът ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“. Средствата за закупуването на имота са отпуснати от Министерския съвет на Република България.

В осъществяването на богоугодното дело митрополит Антоний бе подпомогнат от: българския посланик в Холандия Румен Александров, отец Йоан Манев, енорийски свещеник на българската православна общност в Хага, доц. д-р Мария Кьосева, юридически съветник на Св. Синод, Боряна Петкова, магистър по холандско право на университета в гр. Лайден. На всички тях поднасяме своята благодарност!

Западно- и Средноевропейската епархия планира да извърши сериозен ремонт на новопридобития храм „Св. Архангели Михаил и Гавриил“, така че култовата сграда да бъде устроена според изискванията на православния канон. Действително, от 2000 г. до сега храмът се е използвал от Българската църковна община, но бидейки чужда собственост, само е бил пригоден за богослужения. След предстоящия ремонт обаче, ще отговаря на всички канонични изисквания.

Не само православните българи, но и православни от други народности в Хага и околността – Амстердам, Ротердам, Утрехт, ще могат да се черкуват в него. Гръцката и Руската църква имат свои храмове в тези градове, но има и голям брой православни гърци, румънци, руснаци, украинци, грузинци, холандци, сърби които поради лични причини или географско удобство биха предпочели да посещават службите в българския храм.

Според неофициални данни в Холандия пребивават над 500 000 българи. Най-голяма е концентрацията в региона около Хага-Ротердам. 30% от студентите в Хагския университет са българи. Близостта на българския храм, който ще отвори врати, е чудесна възможност повече млади сънародници, обучаващи се и работещи в Холандия, да открият духовното богатство на православната вяра.

Да честитим на митрополит Антоний, на цялата Западно- и Средноевропейска епархия и на всички българи в Хага и околността новата им придобивка и молитвено да им пожелаем много духовни и материални успехи с небесното покровителство на свети Паисий Хилендарски и светите Архангели Михаил и Гавриил.

Споделена радост след подписването на документа за придобиване на храмовата сграда – митрополит Антоний заедно с българския посланик в Холандия Румен Александров

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...