Българският храм е най-красивият в Турция



News bg

Българският храм  "Свети Стефан" в Истанбул е класиран на първо място сред десетте най-красиви храма  в Турция.

Класацията е изготвена по повод коледните празници от духовници, изкуствоведи, скулптори и туроператори. В нея са включени само действащи християнски храмове, в т.ч. православни, католически, асирийски, келдански, пише в „Хюриет", цитиран от БНР.

"Желязната църква", както е широко познат българският православен храм "Свети Стефан", е построена през 1898 г. в истанбулския кв. „Фенер" на Златния рог, за да замести дървения си предшественик на същото място.

Преди да бъде издигнат в днешния си вид, на мястото на източноправославния храм е имало дървена къща, която цариградските българи преустроили в черква през 1849 година.

Желязото е било избрано за конструкцията, за да гарантира здравина на строежа, издигнат върху свлачищен терен. Храмът е построен от сглобяеми метални части с обща тежест от 500 тона. Те били докарани от Виена с кораб по река Дунав, през Черно море и Босфора.

Българската църква "Свети Стефан" е следвана в класацията от католическата катедрала "Сен Антоан" от 18 век и арменската църква "Мерйемана" от 19 век, също издигнати в някогашната турска столица. Четвърто място в класацията заема църквата на Арменската патриаршия в Истанбул, построена през 19 в. на място, където няколко пъти са били опожарявани изгражданите там християнски храмове.

На пето място се нарежда православната църква Антакия в окръг Хатай, Южна Турция, на шесто – арменската църква "Света Троица" в Истанбул, а на седмо – гръцката църква "Свети Георги", също в Истанбул. Осма, девета и десета позиции се заемат от гръцката православна църква "Света Троица" в Истанбул, елданската "Мар Петюн" в Диарбекир и асирийската църква към манастира Дейрюлзафаран в Мардин, датиращ от пети век.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...