Вандали предизвикват затварянето на православна църква


Източник: Northampton Chronicle and Echo

Църква, част от историческото културно наследство на Нортхемптън, Великобритания, е застрашена да остане без паството си, тъй като хората повече не са в състояние да се борят с вандалите.

От гръцката православна община към църквата “Св. Неофит” в Дъстън, Нортхемптън, твърдят, че многократно са заплашвани от младежи, които разбиват цветните стъкла на прозорците, изоставят изгорели автомобили и непрекъснато проникват в сградата.

Подпалвачи запалили бившата църква “Св. Криспин” на Кент Роуд миналата година и сега представителят на комитета Джордж Кириакидис казва, че вече не могат да се грижат за нейната безопасност.

“Поставихме охранителни камери преди около шест месеца, но те бяха унищожени почти веднага. Просто не може да се продължава така.”

Абсолютно всички прозорци в църквата са разбити и тъй като са направени от малки парчета цветно стъкло, които се напасват и съединяват, тяхната подмяна е изключително скъпа.

“Мисля, че само прозорците ще струват 20 000 паунда, а ние нямаме тези пари.

Може да се наложи просто да си тръгнем.”

От началото на строителните работи по един нов комплекс наблизо, енориашите казват, че непрекъснато са тормозени от наркомани и алкохолици, които проникват в подземието на църквата, за да го използват за свърталище, а крадци задигат ценни исторически предмети от самата църква.

Църквата се стопанисва от енорията от 1998 г. насам, когато техният собствен храм е бил затворен в Меърфеър.

Един енориаш, Малкълм Роджърс, добавя: “Полицията прави каквото може, но те не могат да държат някой тук през цялото време, за да са сигурни, че хлапетата не правят поразии, каквото е положението напоследък.

“Всеки, който някога е бил в православна църква, знае, че тя е пълна с богато украсени картини и икони, които ние трябва да запазим.

Но ние не сме в състояние да продължим да плащаме за ремонти от собствените си джобове.”

Говорител на полицията в графство Нортхемтъншър казва: “Знаем за множество случаи на престъпления и противообществени прояви в църквата.

Наш екип за сигурност вече редовно патрулира из района в опит да се преборим с тези проблеми.”

В понеделник следобед полицаите са били изпратени до църквата след съобщения за младежи, които предизвикват безредици в района.

Полицаите са записали имената и адресите на 10 младежи, които са били на мястото, но никой не е арестуван, тъй като не са открити нови щети.

Църквата, която е регистрирана като сграда от културно-историческо значение ІІ степен (“сграда от особен интерес”), е построена през 1887 г. за пациентите на болница “Св. Криспин”. Сега тя приютява една растяща православна община в Нортхемптън, която включва и нови членове от източноевропейските страни.

Това е единствената православна църква в графството, като следващата най-близка църква се намира в гр. Питърбърг.

Снимка: Стивън Суейн от компанията за реставрации KG Wright (ляво) с енориашите Джордж Кириакидис и Малкълм Роджърс пред църквата “Св. Неофит”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...