Варварски акт срещу православна епископия в Република Хърватска




Източник:
Сръбска православна църква

На 29 септември 2005 година вечерта група хора са нахлули в двора на Далматинската епископия на Сръбската православна църква в град Шибеник и с антисръбски викове са разбили входната врата на сградата, след което са започнали да чупят мебелите и вещите, изпречили се на пътя им. Нападателите се разбягали при пристигането на полицейския патрул.

Канцеларията на Далматинската епархия е информирала Министерството на вътрешните работи в Загреб за варварското деяние, както и посланика на Сърбия и Черна гора в Хърватско и Светия архиерейски синод на СПЦ.

 По този повод, в писмо до Негово преосвещенство далматинския епископ Фотий, председателят на Република Хърватска Стипе Месич е изразил съжаление за хулиганските действия и е заявил увереността си, че нападателите ще бъдат открити в най-скоро време. „Република Хърватска не само по конституция, но и наистина желае да осигури мир и сигурност на всички хърватски граждани, независимо от националността и вероизповеданието им”, е заявил в писмото си председателят Месич.

Далматинският епископ Фотий е изпратил отговор, в който е изказал сърдечната си благодарност за поддръжката и разбирането, проявени от официалните власти на Хърватско, както и надеждата си за бързото разрешаване на случая от страна на представителите на закона. Епископът е изразил също така увереността си, че решителната подкрепа от страна на ръководителя на държавата ще върне надеждата у вярващия сръбски народ, живеещ на територията на бившата югославска република, „за един мирен и достоен живот в правовата, демократична и европейска Република Хърватска”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...