Ватикана иска отварянето на израелски архиви



today.bg

Представител на Ватикана изрази съжаление, че 15 израелски архива не позволяват достъп до документи във връзка с папа Пий ХІІ и неговата позиция по време на Холокоста.

"Не разбирам критиките, след като документацията на Ватикана е достъпна… а други не предоставят своите документи", заяви Валтер Брандмюлер, председател на папската комисия за исторически науки. Историците искат да бъдат допускани свободно до всички архиви на Ватикана, особено за периода на втората световна война.

Понастоящем само части от тях са достъпни. Съгласно Брандмюлер 15 израелски архива съдържат документи, до които обаче няма достъп. Пий ХІІ е бил папа от 1939 до 1958 г. и неговата роля по време на войната е дискусионна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...